Ženski recenziraj – od Fb grupe do portala kojem vjeruju stotine tisuća žena

Ženski recenziraj - Mirna Matković

Je li žena ženi doista vuk? Ovaj mit definitivno razbija mlada poduzetnica iz Đakova Mirna Matković. Ova 26-godišnjakinja u srednjoj je školi počela voditi beauty blog, a danas je direktorica jedne od najbrže rastućih beauty platformi u Hrvatskoj. Koja je tajna njezina uspjeha? Ova mlada žena staložena je i smirena, fokusirana na svoje ciljeve i spremna naporno raditi da do tih ciljeva i dođe. Upoznajte doista Nevjerojatnu ovogodišnju dobitnicu Mirnu Matković, vlasnicu brenda Ženski RecenziRAJ

Ženski recenziRAJ

U svibnju 2018. godine osnovana je zatvorena Facebook grupa Ženski recenziRAJ® namijenjena prvenstveno pisanju recenzija iz područja ljepote, ali obuhvaća širok raspon i ostalih tema kao što su zdravlje, moda, kuhanje, uređenje i opremanje doma. Od početnih stotinjak članova, grupa danas broji više od 310 tisuća članica, a brojka svakodnevno raste. Istoimeni portal, nastao je dvije godine kasnije, prvenstveno kao inspirativna zajednica žena.

“Priča zapravo seže još u razdoblje srednje škole dok sam pisala svoj beauty blog. U tom periodu recenzije su bile iznimno važne prije kupovine bilo kakvog proizvoda. Nažalost, s vremenom su blogove zamijenili influenceri koji su se prestali baviti recenzijama i meni je to nedostajalo. Zato sam odlučila napraviti FB grupu u kojoj će žene razmjenjivati iskrene recenzije kako bi si međusobno pomagale. Prve članice grupe bile su upravo pratiteljice mog bloga. Premda je blog s vremenom pao u zaborav, Ženski recenziRAJ nadmašio je sva moja očekivanja.”

Ženski recenziraj - Mirna Matković

Početak poduzetništva

Mirni je poduzetništvo u obitelji i nekako je od malena sanjala ovakav rasplet. 

“Moram priznati da sam oduvijek sanjala velike snove, ali iskreno, mislila sam da ću do mirovine ostati u školstvu. Na kraju sam dvije godine provela u školi i nakon toga prešla u poduzetničke vode. I nije mi žao koliko god izazovno bilo.”

U njezinom timu trenutačno je 20 ljudi. Velik dio su vanjski suradnici koje one smatraju sastavnim članovima tima jer gotovo svakodnevno komuniciraju. Imaju zajednička druženja, evente i slično. Uz to, dio je stalno zaposlenih i planiraju se i daljnja zapošljavanja. 

“Mnoštvo je obaveza jer tu nisu samo uključeni grupa i portal zenskirecenziraj.com, već još dvije druge grupe (Ženski recenziRAJ LUXE i DoniRAJ), Facebook stranica, Instagram, TikTok i LinkedIN. Radi se sve od kreiranja sadržaja, komunikacije s članicama pa sve do komunikacije i odnosa s klijentima i poslovnim partnerima.” 

Svojim čitateljicama pristupaju iskreno i one su to prepoznale. 

“Iznimno nam je važno povjerenje čitateljica i to je nešto što se gradi godinama. Negativne recenzije sastavni su dio našeg posla jer smatramo da ne mogu svi proizvodi i usluge zaslužiti hvalospjeve. Zbog toga smo znali dobivati i prijetnje tužbama što nas baš žalosti i ne pričam inače o tome javno, ali mislim da svi moraju znati da je realna situacija da ne vole svi sve i da se nekome vaš proizvod možda neće svidjeti. To ne znači da ga morate tužiti, već je to smjernica što možete popraviti.”

Ženski recenziraj - Mirna Matković

Poduzetništvo nosi izazove, ali i uspjehe

Priznaje da joj je poprilično izazovno izbalansirati posao i slobodno vrijeme.

“Još uvijek sam na neki način opsjednuta poslom i ne znam ni sama koliko često provjeravam mail u danu, ali radim na tome na pronađem neki balans.”

Boljke pronalazi kao i svi u papirologiji, zakonima, formalnim državnim procedurama o kojima nemamo priliku učiti u školi ili na fakultetu. 

“Osjećala sam se kao da me netko bacio u vatru pa zato učim iz dana u dan.”

Najboljim smatra to što radi ono što voli i što vidi da njene ideje nekome mogu pomoći. 

“Naravno, i financije su neusporedive kad radiš za sebe i kad radiš za nekog drugog, ali isto tako i radiš puno više nego što bi radio inače.”

O planovima za budućnost govori u blagdanskom tonu.

“Planiramo jedan odličan božićni party u prosincu jer eventi su postali sastavni dio našeg poslovanja te adventska kampanja za promidžbu našeg prvog proizvoda – Pink Romance ružičastog voćnog likera s jestivim šljokicama koji je oduševio sve naše pratiteljice.”

Mirni i njenom timu želimo puno sreće i još puno čitanja i recenzija. 

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE