Zeleni poduzetnici: Nevjerojatni Goo Green Ozonator

Goo Green Ozonator

Ekološki prihvatljiva praksa moguća je u poljoprivredi, a razvojem novih ideja i ustrajnošću to se itekako može postići. Tomu je dokaz i ekipa koja stoji iza projekta Go Green Ozonator kojemu je cilj razviti primjenu ozona kao učinkovite zamjene za pesticide. Cijela priča krenula je od dvije znanstvenice s Agronomije, Helene Virić Gašparić, mag. ing. agr. i doc. dr. sc. Darije Lemić. Kako je to kada radiš ono što voliš, a pritom razmišljaš i djeluješ zeleno, otkrila nam je Helena u zanimljivom razgovoru na koji je odgovarala u avionu dok je s timom putovala u Grčku na kongres! 

Zeleni poduzetnici 

U poduzetničkom svijetu Helena je CEO & Founder tvrtke Green Environmental Research, d.o.o. koja se bavi razvojem novih, ekološki prihvatljivih rješenja za zaštitu bilja u poljoprivredi. Fokus tvrtke su trenutno dva projekta, Go Green Ozonator (kako su se i zvali u fazi razvojnog tima) kroz koji razvijaju primjenu ozona kao učinkovite zamjene za pesticide te Green Carbon Program za poljoprivrednike čiji je cilj vezati atmosferski ugljik u tlu kroz ekološki prihvatljive poljoprivredne prakse. Ujedno je i zaposlena kao asistentica na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, Odsjeku za fitomedicinu, Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. 

“Moja znanstvena djelatnost je vezana za primjenu integriranih i bioloških metoda u zaštiti bilja, entomologiju, utvrđivanje rezidua pesticida i ekotoksikologiju.”

Sve ovo, pogodit ćete, njezin radni dan čini pretrpanim, ali dinamičnim i uzbudljivim. Uvijek je u pitanju kombinacija nastave sa studentima, pokoji sastanak, pisanje znanstvenih radova ili projektnih prijava, provođenja pokusa ili odlaska na teren sa svrhom postavljanja pokusa.

“Ni jedan dan mi nije isti,  a biti u polju, s prirodom je i dalje dio koji mi je najdraži! Ono što me posebno oduševljava je ogroman broj novih zanimljivih ljudi koji ulaze u moj život, svatko ostavi neki trag.”

Helena Virić Gašparić

Izlazak iz komfor zone

Kad su osjetili da im u definiranju rješenja treba pomoć kolega iz drugih interdisciplinarnih područja i odlučili su je i potražiti. Prvu priliku su vidjeli u FER-ovom Startup inkubatoru SPOCK koji im je i otvorio vrata u poduzetnički svijet. Nakon toga je uslijedilo sudjelovanje i u ostalim poduzetničkim programima poput BAIF-a i ZICER-ovog Startup Factorija. 

“Svi redom su nam pomogli u razvoju naših ideja i natjerali nas da do krajnjih granica izađemo iz svoje komfor zone.”

Njihova poduzetnička priča traje već godinu dana i čini im se kako ih još uvijek prati početnička sreća. 

“Uložili smo jako puno vremena, truda i volje i to se definitivno isplatilo. Primili smo niz nagrada i potpora, napredovali u razvoju rješenja, sklapanju suradnji i istraživanju. Otvorile su se i brojne zanimljive mogućnosti nevezane uz same naše projekte. Mi ćemo svakako nastaviti slijediti taj put, hrabriji nego prije.”

Najveći im je izazov kvalitetno savladati poduzetničke vještine vođenja tvrtke, pitchanja u ograničenom vremenu i pregovaranja s investitorima. To je skill-set koji ubrzano razvijaju i dodaju svojoj znanstvenoj stručnosti. Svojom prednošću smatraju to što uz sebe imaju cijeli niz stručnjaka i mentora koji imaju odgovore na sve nedoumice. 

“Znanje i vrijeme su najvrjedniji darovi koje vam netko može dati. Naš tim to cijeni iznad svega i možda je to ono što nas izdvaja od ostalih.” – zaključuje Helena! 

Goo Green Ozonator

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE