Virtualna Sanja Veletanlić

Sanja Veletanlić

Znate li što su virtualni asistenti? Možda ste i čuli, ali niste sigurni o čemu se točno radi? Niste jedini. Iako je to uslužno zanimanje u svijetu prilično dobro poznato već nekoliko desetljeća, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako svaki peti ispitanik u Hrvatskoj nije nikada čuo za njih!

Virtualni asistenti su vanjski suradnici koji za vas obavljaju razne zadatke iz područja administracije, operative i organizacije. Umjesto da zaposlite takvu osobu, možete ju „unajmiti“ da vam povremeno odradi poslove koji su vam tlaka i za koje nemate kapaciteta. Ili potrebe za osobom na puno radno vrijeme. Bez obzira imate li manje poduzeće ili ste voditelj nekog odjela u većoj tvrtci, virtualni asistenti će vam pružiti podršku i pomoći vam online, neovisno o tome gdje se nalazite.

Čini se kao idealan poslovni model u vrijeme pandemije i rada od kuće. Prilika koju je nevjerojatna Sanja Veletanlić prepoznala i ozbiljno zagrizla. 

Dream Job

Nakon dugogodišnjeg iskustva u korporativnom svijetu gdje je radila kao stručnjakinja za korisničku podršku i asistentica direktorima i članovima uprava, ove Varaždinka sa splitskom adresom odlučila je hrabro zakoračiti u freelancing svijet. I svoje znanje i vještine ponuditi klijentima, uglavnom startupima i malim poduzećima, kojima nije važna njena lokacija. Radi ono što voli i u čemu je najbolja, ali iz udobnosti svoga doma, sama si raspoređujući svoje radno vrijeme. Zvuči kao dream job, zar ne?

No, ono zašto je Sanja zaista nevjerojatna jest energija i motivaciju koje ju pokreću. Sanja svojim djelovanjem polako, ali sigurno mijenja hrvatski poslovni svijet. Naime, vrlo brzo je shvatila da većina hrvatskih poduzetnika nikada nije ni čula za mogućnost prepuštanja dijela svog svakodnevnog poslovanja i administracije virtualnim asistentima. Zbog toga je 2020. pokrenula Ljudomat.hr s ciljem promoviranja lokalnih virtualnih pomoćnika domaćim hrvatskim klijentima.

Sanja Veletanlić
Foto: Bruno Dubravec, Split Tech City

Suradnja umjesto konkurencije

To je također bio početak izgradnje snažne zajednice u kojoj virtualni asistenti, premda formalno konkurenti, rade zajedno prema zajedničkom cilju. Kako je zahvaljujući i njenim naporima i aktivnostima potražnja za uslugama virtualne pomoći stalno rasla, 2021. odlučila je izgraditi platformu Go2Human Hub.

“Ideja je imati mjesto gdje se spajaju klijenti i virtualni asistenti – da klijenti nađu idealnog asistenta, asistenti zadovoljnog klijenta, i da se time kasnije izgradi zbilja dobar odnos.”

Hub, prema Sanjinim riječima, pridonosi osnaživanju položaja virtualnih asistenata što se tiče njihovih primanja i uvjeta rada, a s druge strane klijentima osigurava visokokvalitetnu uslugu obrazovanih kadrova. Danas ih je u Hrvatskoj oko dvije stotine aktivnih, što je čak dvostruko više nego prije godinu dana, pokazalo je već spomenuto istraživanje koje je provela Sanja. 

“Imam nešto vrijedno što može pomoći drugima. Postoje ljudi koji su to prepoznali i koji rade po istim principima kao i ja. Bez borbe, podmetanja i gaženja konkurencije. Kad sam shvatila da poduzetništvo može funkcionirati i po tom win-win principu, tad sam doslovno procvjetala.”

A procvjetat će, bez sumnje, i poduzeća koja koriste njihove usluge. Naime, virtualni asistenti danas se sve više integriraju u cijele timove i pomažu ne samo vlasnicima i direktorima već i ostalim zaposlenicima. Oni nisu neki statusni simbol već svojevrsni alat za rast i produktivnost, pa će i potražnja za njima i njihovim uslugama samo rasti u idućim godinama. 

“Bez obzira na brz tehnološki razvoj, još uvijek smo daleko od trenutka kada se moramo bojati da će nas zamijeniti umjetna inteligencija”, zaključuje Sanja. Zato, Go2Human!

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE