Upoznajte Hrvatsku iz zraka uz Nevjerojatni Panoramic Flights Croatia

Panoramic Flights Croatia - Karlo Kovač

Ima li boljeg od putovanja avionom? Taj osjećaj da možemo doći do bilo koje lokacije na svijetu, osjećaj putovanja. No, što kažete na malo drugačije letenje, ono kojim upoznajete Hrvatsku i sve njezine ljepote iz totalno drugačije perspektive. Karlo Kovač brine se upravo za to. 

Panoramic Flights Croatia

Osnovao je Panoramic Flights Croatia, prvu hrvatsku platformu za dijeljenje letova. Ona funkcionira tako da spaja pilote i putnike, koji dijele troškove svoga leta te tako i jedni i drugi mogu letjeti povoljnije. Osim nekomercijalnih letova, oglašavaju i panoramske letove komercijalnih operatera. Nude brojne panoramske i taksi letove, a za sada djeluju na području Zagreba, Varaždina, Rijeke, Brača, Hvara te Vrsara. 

“Cilj nam je približiti generalnu avijaciju malom čovjeku te omogućiti stanovnicima Hrvatske, ali i našim cijenjenim gostima da otkriju ljepote naše zemlje iz zraka.”

Iza priče stoji inženjer aeronautike, pilot i veliki zaljubljenik u letenje, a platforma trenutno surađuje s još šest pilota, koji nude svoje letove na različitim lokacijama diljem Hrvatske. 

“Na ideju sam došao još kao student kada sam primijetio da zrakoplovstvo i letenje malim zrakoplovom nije lako dostupno običnom čovjeku. Kada sam kasnije dobio uvid u regulativu koja od pilota malog zrakoplova zahtjeva da isti posjeduje dokumentaciju velike zrakoplovne tvrtke, postalo mi je jasno zašto ih toliko malo leti i nudi svoje letove. U to isto vrijeme, na europskoj se razini stvorila nova regulativa koja rješava ovaj problem.”

Panoramic Flights Croatia

Objedinjenje svih vještina

Karlo Kovač ima iskustva s grafičkim dizajnom, prodajom i digitalnim marketingom te je inženjer aeronautike i pilot. Tu je primijetio odličnu priliku da iskoristi sve svoje talente i vještine i pokrene prvu hrvatsku “flight sharing” platformu. Iako trenutno unutar EU postoji još par platformi, “Panoramic Flights Croatia” ima svoje specifičnosti koje ju razlikuju od svih drugih. 

“Prva je podignuta razina iskustva pilota na minimalno 200 sati iskustva leta čime izbjegavamo početnike i neiskusne pilote. Druga je da nudimo unaprijed, pomno isplanirane letačke rute koje putnike vode do najljepših lokacija Hrvatske. Unaprijed isplanirane rute se češće lete pa su samim time i uhodane i sigurnije. Sva ova unaprjeđenja su napravljena kako bi se razina sigurnosti i kvalitete podigla na višu razinu.”

Kroz dvije godine planiranja, organiziranja, prijavljivanja na natječaje i ulaganja, platforma je stvorena. Na proljeće 2022. krenula je s radom i do sada su napravili nekoliko stotina letova. Platforma u isto vrijeme nudi putnicima mnoštvo predivnih letačkih ruta po povoljnijim cijenama, a služi i pilotima kako bi let podijelili s putnicima i znatno smanjili svoje troškove.

“Zadovoljstvo je obostrano. Naši letovi stvorili su puno osmijeha i ostavili puno lijepih sjećanja i za pilote i za putnike. Sa zadovoljstvom mogu reći da je projekt uspješan.”

Panoramic Flights Croatia

Skok u neizvjesnost

Kako i sama definicija kaže, poduzetništvo je preuzimanje rizika uz ulaganje kapitala s ciljem stvaranja profita. Karlov poslovni model prvi je u Hrvatskoj, što je za njega bio skok u neizvjesnost. 

“Mislim da je bitna vjera u vlastite sposobnosti, u kvalitetu svog proizvoda/usluge i u to da će vas sustav podržati.”

U njegovom, kao i u brojnim drugim poduzetničkim pothvatima, izazovi su svakodnevica.

“U mom poslovanju prisutni su izazovi odnosa korisnika i suradnika, regulativni, organizacijski itd. U svakom slučaju, svi ti izazovi nas guraju ka rastu i unaprjeđenju, stoga svaki izazov vrlo rado prihvaćam.”

Ideja koja će dotaknuti oblake

Upravo zato se Karlo i prijavio na program Nevjerojatni,  jer smatra kako su podrška u vidu edukacije, savjetovanja te financijska potpora, itekako važne za olakšanje daljnjeg razvoja poslovanja. Idući koraci su im proširenje rada platforme na cijelu Hrvatsku i susjedne države, kreiranja novih interesantnih letačkih ruta diljem regije i angažiranje većeg broja pilota i zrakoplova. 

“Uskoro se nadam i izradi mobilne aplikacije koja bi olakšala objavljivanje privatnih letova od strane pilota i putnicima još veću lakoću rezervacije leta.”

Uz ovakvu super ideju, ustrajnost, znanje i hrabrost, ne sumnjamo kako će se njegova poduzetnička ideja vinuti u nebo. 

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE