SVJETLOST i braća Smolčić pravi su primjer kako iz potrebe nastaje poslovna ideja

Ortopedska pomagala Svjetlost - Luka Smolčić

Ulazak u poduzetništvo nikada nije jednostavan, ali kada se dobro postavi cilj to uvelike olakšava. Dobra ideja često proizađe iz potrebe i jasnog osluškivanja nas i svijeta oko nas. Time se vodila i ekipa koja stoji iza obrta SVJETLOST.

Za osobe s invaliditetom od osoba s invaliditetom

Obrt SVJETLOST bavi se uvozom i prodajom rabljenih ortopedskih pomagala za širu ciljanu skupinu (i pravne i fizičke osobe). Ideja o poslovnom subjektu koji posluje u industriji medicinskih i ortopedskih pomagala razvijala se tijekom posljednjih nekoliko godina. Luka Smolčić i njegov brat Ivan, suvlasnici su obrta. Za vrijeme Lukinog studiranja često su razgovarali o tome kako je takav poslovni subjekt njihova budućnost.

“Obojica smo osobe s invaliditetom i poznajemo potrebe ostalih osoba s invaliditetom. Iz prve ruke znamo s kojim preprekama se susreću kada su u pitanju pomagala potrebna za normalno funkcioniranje, a ponajviše su vezana za financije.”

S obzirom na to da poslovanje vezano za trgovinu zahtjeva veliki početni kapital njihova ideja prolazila je nekoliko faza razvoja.

“Prije svega, bilo je potrebno osigurati financijski kapital kako bismo mogli nabaviti veći broj različitih pomagala. Nakon toga, usmjerili smo se prema stvaranju mreže dobavljača kako bismo u svakome trenutku mogli nabaviti sve što je potrebno našim kupcima. Po završetku fakulteta i zapošljavanju u lokalnoj tvrtki shvatili smo kako je pravo vrijeme za savladavanje posljednje prepreke, odnosno pravnih regulativa i otvaranje poslovnog subjekta.”

I tako je sve krenulo. Nedavno su proslavili svoj prvi rođendan. Prva godina poduzetništva ih je pozitivno iznenadila.

“Potakla nas je da nastavimo, prije svega vjerovati u to što radimo, a nakon tog i dalje nastavimo ulagati u razvijanje poslovanja. U prvoj godini stekli smo potrebna znanja i vještine pomoću kojih konstantno rastemo zajedno s našim poslovnim subjektom. Svjesni smo što znači biti poduzetnik i da nije lagano podizati nešto iz temelja, no vjerujemo kako smo spremni boriti se sa svim izazovima koji nas očekuju.”

Ortopedska pomagala Svjetlost - Luka Smolčić

Suradnja s drugim poduzetnicima

Za braću Smolčić suradnja s drugim poduzetnicima je vrlo važan segment poslovanja iz nekoliko razloga.

“Omogućava nam pristup različitim iskustvima koja nam mogu omogućiti lakše savladavanje prepreka koje nas očekuju te učenje od starijih kolega koji su dokazano uspješni. Također, naši dobavljači su i sami poduzetnici što nam omogućava lakše sklapanje dogovora prilikom određenih segmenata poslovanja kao što je kupnja pomagala ili njihov transport.”

Osluškuju klijente

Poduzetništvo je samo po sebi izazovno jer konstantno zahtjeva učenje i unaprjeđivanje vještina kako bi se što adekvatnije moglo odgovoriti na izazove koji konstantno nastaju.

“Za nas najveći izazov predstavlja okolina koja je vrlo turbulentna i neizvjesna. Iako na području Republike Hrvatske postoji mali broj poslovnih subjekata koji obitavaju u industriji različite potrebe klijenata su velike i vrlo je zahtjevno osigurati pomagala za svakoga od njih.”

Ortopedska pomagala Svjetlost - Luka Smolčić

Veliki planovi za razvoj biznisa

U budućnosti planiraju povećati broj zaposlenih i to osoba s invaliditetom. Izgraditi skladišni prostor kako bi mogli povećati broj proizvoda. Planiraju i kupnju prijevoznog sredstva koji će omogućiti osobnu isporuku kupcima te tako smanjiti iznos isporuke na korist kupaca.

“U sljedećih 10-tak dana očekuje nas otvaranje prve prodavaonice rabljenih ortopedskih pomagala u Slavoniji, Baranji i Srijemu na lokaciji Splitska 5, Vinkovci što je bio naš fokus zadnjih nekoliko mjeseci.”

Bravo ekipa, veselimo se vidjeti što ćete sve postići do drugog rođendana.

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE