Sandra Toth i njezin obrt SIT pomažu mladim poduzetnicima i onima koji će to tek postati da pokrenu poslovanje

Sandra Toth obrt SIT

Sandra Toth rođena je Karlovčanka, supruga i majka sedmogodišnjih blizanaca. Usto je i vlasnica obrta za računovodstvene i knjigovodstvene usluge SIT. Ova 36-godišnjakinja završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer Računovodstvo i revizija i time se i danas bavi. Osim vlastitog poslovanja, Sandra je iznimno aktivna i u svoje slobodno vrijeme. Aktivna je u Udruženju obrtnika grada Karlovca kao potpredsjednica, članica je Upravnog odbora obrtničke komore Karlovačke županije, te predsjednica Ceha intelektualnih usluga Karlovačke županije. Ono što ju kaže najviše veseli je sviranje tambure u slobodno vrijeme. Za stići sve ovo, čini nam se, potreban je pravi čarobni štapić. 

Pokretanje vlastitog posla 

Sandra i suprug, za kojeg kaže da joj je velika podrška u svemu što radi, prije desetak godina živjeli su i radili u inozemstvu.

“Tada sam imala vremena razmišljati što ću raditi kada se vratimo u Hrvatsku. Kako sam dugi niz godina svirala u tamburaškom bendu Skitnice i tako upoznala velik broj fotografa, snimatelja, aranžera i ugostitelja, moja ideja bila je registrirati obrt za organizaciju evenata, prije svega vjenčanja.”

Ideja se pokrenula, no već nakon godinu dana, struka je ipak prevladala i Sandra Toth je sasvim slučajno počela raditi računovodstvo i knjigovodstvo. U međuvremenu je rodila blizance, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg je odustala od organizacije evenata jer bi to iziskivalo puno vremena i odsustva od kuće.

“Jedno vrijeme je i suprug bio dio našeg obrta, gdje smo zajedno radili na digitalnom oglašavanju. Suprug je osmislio digitalne panoe koje smo postavili u jedan karlovački shopping centar, koji i danas postoje.”

Ideja o vlastitom biznisu u njoj tinja od malih nogu.

“Moj otac je jedan period bio u poduzetničkim vodama. Brat i ja smo od malih nogu sanjali o tome da imamo svoju tvrtku i da zajedno radimo. Često smo provodili obiteljske večeri u razgovorima o tome što bismo sve mogli kreirati i osmisliti. Danas nemamo zajedničku tvrtku, ali smo oboje u obrtničkim vodama i svakako surađujemo, čak i uz majku koja je nedavno postala obrtnica. Još uvijek znamo sanjariti i osmišljavati nove ideje uz obiteljsku večeru.“

Sandra Toth obrt SIT

SIT obrt za računovodstvene i knjigovodstvene usluge

Pretežita i glavna djelatnost SIT obrta su računovodstvene i knjigovodstvene usluge. S većinom klijenata započinju suradnju u vidu prijave za ostvarivanje prava na potpore za samozapošljavanje. To je proces u kojem pomažu klijentima da odaberu najprikladniji oblik poslovanja kroz kojeg će krenuti u poduzetničke vode, a pritom ostvariti financijsku potporu.

“Tada budući obrtnik ili poduzetnik ostane naš klijent u vidu računovodstvenih usluga, a dalje za njega radimo i aktualne potpore malih vrijednosti grada ili županije. Za svoje klijente nudimo i usluge digitalnog oglašavanja na digitalnim panoima u jednom karlovačkom shopping centru.”

Jedna od novijih usluga na koju je Sandra posebno ponosna je usluga coworking centra. Naime, u suradnji s kolegicom koja je vlasnica obrta Bumerang, otvorili su prvi coworking centar u Karlovcu. Tamo nude najam radne jedinice na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi ili najam sobe za sastanke.

SIT & WORK je mjesto novih susreta, mjesto razmjene poslovnih iskustava i mjesto gdje nastaje velik broj poslovnih suradnji. Coworking centar otvoren je oko 18 mjeseci, a već je ostvario velik uspjeh.”

Osnaživanje ženskog poduzetništva

Najviše vole raditi planove za samozapošljavanje pomoću kojih stvaraju nove poduzetnike i obrtnike. Tako na neki način kreiraju njihovu budućnost. Sandrina velika ljubav je i dalje organizacija evenata, pa nekoliko puta godišnje organiziraju seminar, webinar, manji sajam ili neki sličan event.

“Ove godine smo po prvi put uz podršku Udruženja obrtnika grada Karlovca organizirali Dan žena obrtnica, koji me posebno veseli jer volim poticati i osnaživati žensko poduzetništvo i obrtništvo. Coworking centar je, primjerice, i nastao suradnjom dvije obrtnice. Prema statistici, u našem Coworking centru se pretežito i okupljaju žene kojima je potrebno ugodno radno okruženje i podrška na početku poslovanja dok se ne osamostale i ne odluče za vlastiti poslovni prostor.”

Najdraži dio poslovanja Sandra vidi u tome da pomogne nekome da krene u poslovne vode.

“Svaka ostvarena financijska potpora kroz mjere za samozapošljavanje i svaka registracija novog obrta ili trgovačkog društva, za mene je veliki uspjeh. Rast svakog od tih poslovnih subjekata smatram i vlastitim rastom. Iako je glavnina naših usluga orijentirana na  računovodstvo, te usluge su puno više od toga. Često smo klijentima psiholozi, doktori, prijatelji, rame za plakanje, poslovni savjetnici…  

Sandra Toth obrt SIT

Izazovi poduzetništva

Biti poduzetnica znači puno odricanja i neprospavanih noći, puno truda i rada, učenja i usavršavanja, kaže Sandra.

“Znači biti tajnica, čistačica, šefica, menadžer, marketing stručnjak, financijski stručnjak, ali najvažnije je da si velika radnica i da ne odustaješ od svojih snova. Da radiš ono što voliš i što te čini sretnom. Tek tada ćeš biti uspješna. Zahtjevno je kad radiš sama, ali zahtjevno je i kad trebaš donijeti odluku o zapošljavanju. To sam i ja učinila ove godine kada sam zaposlila jednu mladu vrijednu djevojku koja mi je trenutno velika podrška u poslovanju. Ona vrlo brzo uči, a to je najvažnije.”

Uz titulu poduzetnice, Sandra nosi i onu supruge i majke. Uskladiti obiteljske i poslovne obveze, veliki je izazov posebno u prvim godinama poslovanja. No, uz podršku obitelji, sve je lakše.

Sandra Toth obrt SIT

Dragocjeno slobodno vrijeme

“Velika podrška u mom slučaju je suprug koji me podržava u svemu što radim. On je osoba s kojom dijelim sve svoje uspone i padove. Osoba koja vjeruje u mene i koja je tu kad mi je najteže, ali i kad treba proslaviti moje poslovne uspjehe. Tu su naravno i bake i djedovi koji uskaču u pomoć kada zatreba. Ono što poduzetništvo izvuče iz svakog čovjeka je neopisiva snaga i mogućnost da napraviš ono o čemu si nekad samo sanjao. Naučiš se nositi sa stresnim situacijama i komunicirati s ljudima. Naučiš održati predavanje, pronaći nove klijente i osigurati primitke. Stati ispred stotinu ljudi bez treme – naučiš da si jači nego što misliš da jesi. Naučiš da moraš paziti na svoje zdravlje i ne dozvoliti da te posao uništava, već da te čini sretnim.”

Ono što Sandru posebno veseli u slobodno vrijeme je tambura.

“Prošle godine sam proslavila čak 25 godina tamburaškog staža, a mogu reći da sam i ponosna predsjednica Karlovačkog tamburaškog orkestra koji će za koji mjesec obilježiti velikih 75 godina postojanja. Ukratko; majka, supruga, obrtnica i tamburašica. Koliko god moj dan bio naporan, na kraju, najveće veselje su ipak moj dom, moj suprug i moja djeca s kojom se trudim iskoristiti svaki slobodan trenutak kojeg imam, a kad si poduzetnica, naučiš to cijeniti više nego bilo tko.”

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE