Obitelj Friščić leči i tira sve bolesti

OPG Friščić

Poduzetnički pothvat Karoline i Ivana, odnosno OPG Friščić, započeo je u Ludbregu pred pet godina. Kako to često bude, nevolja može biti pokretač velikih i odličnih stvari. Karolina je duže vrijeme bila bez posla te se okrenula svojoj drugoj ljubavi – prirodi i uzgoju biljaka. Istražujući poljoprivredne kulture i iskustva proizvođača došla je do zaključka da je češnjak idealna kultura za njih. Samostalnim istraživanjem naučila je sve što je mogla o češnjaku te je sa suprugom Ivanom krenula u novu životnu avanturu. 

“Svake sezone uberemo češnjak, posušimo ga, i onda kreće supruga u kreativne vode. Kreativnost je nešto što nas čini prepoznatljivima. Bez puno razmišljanja i kalkuliranja. Češnjak je tu, dobro, što možemo napraviti, izraditi od njega… Ajde, kreni, radi, maštaj, pusti rukama da rade… I to je to, recept za uspjeh. Kupci to prepoznaju i vraćaju se.”

Obitelji Friščić ovo nije prvi susret s poljoprivredom i direktnom prodajom. Ivan je odrastao u obitelji cvjećara te je od malih nogu upoznao tržnice i sajmove. Kasnije im se u studentskim danima pridružila i Karolina. Tako su i sakupili nužne trgovačke vještine na kojima danas grade uspješan biznis. Ivan je magistar strojarstva i radi u struci, dok je Karolina magistra prava. Zanimljivo, najčešće se uspješna poljoprivredna gospodarstva pronalaze tamo gdje je jedan od članova tehničke struke, a znanje prava sigurno pomaže u turbulentnim vodama hrvatskih pravila i propisa. 

OPG Friščić češnjak

Da biste uspjeli, morate biti drugačiji

Na pitanje kako to da su se odlučili baviti povrćarstvom umjesto cvjećarstva, što bi bio logičan put s obzirom na iskustvo, kažu da svoj uzgoj češnjaka ne doživljavaju kao povrćarsku proizvodnju. Povrćarstvo ih uvijek asocira na tržnice prepune stolova s hrpama različitog povrća. Baš iz tog razloga žele biti drugačiji i pokazati da poljoprivreda može biti drugačija. Na štandu OPG Friščić nikada nećete zateći hrpu češnjaka i vagu. Kažu „Mi pakiramo i pletemo.“ Tako u svojoj ponudi imaju velike pletenice koju ćete nositi na more, male pletenice s upletenim suhim cvijećem koje ćete pokloniti za rođendan, smotuljke češnjaka koji će se savršeno uklopiti u dekoraciju izloga trgovine.

“Ključ poslovnog uspjeha je definitivno biti drugačiji i vjerovati u sebe i u to što radiš. I to se jednostavno osjeti i vidi, kupci to osjete i vide.”

OPG Friščić češnjak vijenac

Poljoprivreda nije lak posao, ali može biti veoma ispunjujući. Svako pokretanje poslovanja je izazovno, a kada tome dodate i rođenje troje djece, tek tada naša obitelj postaje pravi Nevjerojatni. U balansiranju posla i obitelj puno su im pomogli djed i baka. Bilo je i teških trenutaka, naročito prilikom trudnoće. Ali upravo u tim trenucima pomogla im je obitelj i potvrdila da su pravo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. 

“Da biste stvarno ostvarili karijeru u poljoprivredi, morate ju voljeti, morate ju osjetiti. Morate biti svoji. Maštajte, dajte sebe i svoju viziju ljudima, nemojte se bojati pokazati. Nemojte kopirati, budite originalni.”

Uspješan poduzetnik voli to što radi

Poduzetništvo im je promijenilo život i donijelo nove izazove. U pravom poduzetničkom duhu kažu da su to jednostavno oni. Moraju imati stotinu obaveza i ispunjene dane, puno puta i noći… Preko ljeta su na sajmovima i priznaju da to zna biti naporno, ali je ujedno i lijepo. Stekli su krug prijatelja koji također “sajmuju” i to im je nešto prekrasno. Opet se vraćamo na jednostavni koncept uspješnog poljoprivrednika: jednostavno moraš to voljeti. 

“Siromaštvo, težak rad i nedostatak slobodnog vremena u poljoprivredi? To je definitivno predrasuda. Vjerujte mi, ima i lijepih priča. Pozitivnih priča. Naša je samo jedna od njih.”

OPG Friščić su nedavno uspješno završili proces nabave strojeva za preradu češnjaka kako bi mogli proizvoditi i proizvode od sušenog češnjaka. S obzirom na dosadašnje proizvode od češnjaka, nema sumnje da će i ovi proizvodi biti veoma kreativni. 

Ako ih želite pronaći samo tražite prekrasni štand s natpisom Fejst sam hudi, lečim sve bolesti i tiram sve vrage i coprnice! Naročito ako ovaj natpis ne razumijete.  

OPG Friščić štand

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE