Nevjerojatni

Nevjerojatni Petar Slaviček

Nevjerojatni Petar Slaviček

Nevjerojatni Petar Slaviček

Petar Slaviček

Kad pomislim na umjetnu inteligenciju odmah mi se u glavi stvaraju slike iz SF filmova, knjiga ili stripova koje sam “gutala” kao mala zamišljajući takav svijet. Danas je on stvaran, a ja još uvijek nisam bakica. S razvojem tehnologije dolazi i do razvoja ljudske civilizacije, a ona će čini se odrediti našu budućnost. Svijet ostaje na mladima, a kada se ti mladi jako interesiraju za programiranje, robotiku, elektroniku i umjetnu inteligenciju, obožavamo od njih čuti što nam imaju za reći.

Muzej mamurluka

Mladi genijalac

Petar Slaviček jedan je od takvih. Mladi hvarski genijalac prvi put se s programiranjem sreo u osnovnoj školi kada je imao 12 godina. 

“Tada sam pomoću vrlo jednostavnih komandi za crtanje po ekranu rekreirao razne retro igrice. To mi je bila motivacija da naučim malo ozbiljnije i kompleksnije stvari.”

A te kompleksnije stvari došle su vrlo brzo. Petar je tako počeo osvajati brojna natjecanja iz robotike, ali i raditi na nekim fora projektima. Jedan od njih je i Muzej mamurluka za koji je izradio interaktivne predloške.

Muzej mamurluka

Interaktivni predlošci za Muzej mamurluka

Trenutno postoje dva aktualna interaktivna predloška koja se koriste u muzeju, a ostali su još u izradi. Jedan od njih imitira ogledalo. To ogledalo omogućava korisniku da potpuno izmijeni svoje lice, npr. pomakne svoje oko gdje god želi ili si poveća nos u neprirodne proporcije.

Petar Slaviček ima velike želje i ambicije, a najdraži su mu oni programerski projekti koji imaju nekakvu matematičku pozadinu. To su npr. raznorazne simulacije ili generativni sustavi koji stvaraju zanimljive slike. Uz to, uvijek je volio raditi stvari vezane uz računalni vid i percepciju računala. To se savršeno veže uz njegov interes prema umjetnoj inteligenciji. Kaže da je njegovo trenutno znanje na području AI i machine learninga dovoljno da ima mogućnost korištenja raznih postojećih metoda i projekata.

Petar Slaviček

“Cilj mi je skupiti dovoljno znanja i iskustva da mogu istraživati i stvarati AI sustave koji još ne postoje te time biti na samom rubu razvoja.”

Petre, što drugo da ti kažemo, osim da jedva čekamo!

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Monica Trzun Bosiljkov

Snovi su stvarnost Monice Trzun Bosiljkov

Tapete su posljednjih nekoliko godina ponovno doživjele veliki boom. Monica Trzun Bosiljkov je vlasnica brenda Dreamhood Wallpapers.

SAZNAJ VIŠE
Josipa Galić Može

Jer Josipa Galić Može dizajn!

Mi možemo zato što znamo da možemo. To je otprilike slogan studija za grafički dizajn Može, vlasnice Josipe Galić.

SAZNAJ VIŠE

Nevjerojatna Josipa Zorko

Josipa Zorko osnivačica je konzultantskog društva JM Proactive koje pruža usluge poslovnog savjetovanja, računovodstva, financijskog kontrolinga te stručne edukacije.

SAZNAJ VIŠE
Dario Begonja i Hero Factory tim

Nevjerojatni Dario Begonja i njegov Hero Factory

Dario Begonja je vlasnik agencije Hero Factory. Ono što Hero Factory čini drugačijim od ostalih agencija je to da u cijelom procesu oni postaju dio vašeg tima.

SAZNAJ VIŠE
Nevjerojatni Matija Ljevar i Maja Maar

Nevjerojatni Matija Ljevar i Maja Maar

Studio Mood bavi se grafičkim i web dizajnom, ilustracijom, web developmentom i SEO optimizacijom. Čine ga Dina Jokanović, Maja Maar i Matija Ljevar.

SAZNAJ VIŠE
Dina Jokanović

Nevjerojatna Dina Jokanović čini webice bržima od vjetra

Dina Jokanović je web developerka koja je SEO optimizacijski guru, bolesni perfekcionist za brzinu web stranica i njihov usability.

SAZNAJ VIŠE