Nevjerojatni

Nevjerojatni Petar Slaviček

Nevjerojatni Petar Slaviček

Nevjerojatni Petar Slaviček

Petar Slaviček

Kad pomislim na umjetnu inteligenciju odmah mi se u glavi stvaraju slike iz SF filmova, knjiga ili stripova koje sam “gutala” kao mala zamišljajući takav svijet. Danas je on stvaran, a ja još uvijek nisam bakica. S razvojem tehnologije dolazi i do razvoja ljudske civilizacije, a ona će čini se odrediti našu budućnost. Svijet ostaje na mladima, a kada se ti mladi jako interesiraju za programiranje, robotiku, elektroniku i umjetnu inteligenciju, obožavamo od njih čuti što nam imaju za reći.

Muzej mamurluka

Mladi genijalac

Petar Slaviček jedan je od takvih. Mladi hvarski genijalac prvi put se s programiranjem sreo u osnovnoj školi kada je imao 12 godina. 

“Tada sam pomoću vrlo jednostavnih komandi za crtanje po ekranu rekreirao razne retro igrice. To mi je bila motivacija da naučim malo ozbiljnije i kompleksnije stvari.”

A te kompleksnije stvari došle su vrlo brzo. Petar je tako počeo osvajati brojna natjecanja iz robotike, ali i raditi na nekim fora projektima. Jedan od njih je i Muzej mamurluka za koji je izradio interaktivne predloške.

Muzej mamurluka

Interaktivni predlošci za Muzej mamurluka

Trenutno postoje dva aktualna interaktivna predloška koja se koriste u muzeju, a ostali su još u izradi. Jedan od njih imitira ogledalo. To ogledalo omogućava korisniku da potpuno izmijeni svoje lice, npr. pomakne svoje oko gdje god želi ili si poveća nos u neprirodne proporcije.

Petar Slaviček ima velike želje i ambicije, a najdraži su mu oni programerski projekti koji imaju nekakvu matematičku pozadinu. To su npr. raznorazne simulacije ili generativni sustavi koji stvaraju zanimljive slike. Uz to, uvijek je volio raditi stvari vezane uz računalni vid i percepciju računala. To se savršeno veže uz njegov interes prema umjetnoj inteligenciji. Kaže da je njegovo trenutno znanje na području AI i machine learninga dovoljno da ima mogućnost korištenja raznih postojećih metoda i projekata.

Petar Slaviček

“Cilj mi je skupiti dovoljno znanja i iskustva da mogu istraživati i stvarati AI sustave koji još ne postoje te time biti na samom rubu razvoja.”

Petre, što drugo da ti kažemo, osim da jedva čekamo!

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Josipa Zorko i JM Proactive

Nevjerojatni JM Proactive Josipe Zorko

JM Proactive Josipe Zorko se bavi uslugama savjetovanja u financijama, računovodstvu, kontrolingu, digitalizaciji i automatizaciji procesa.

SAZNAJ VIŠE
Marina Andrijašević Biljkoborci FB

Opet njih dvije – Marina i Nika

Tvrtka Opet njih dvije d.o.o izgrađena je na kreativi te posluje kao uspješan retail te B2B sales asortiman proizvoda branda Biljkoborci.

SAZNAJ VIŠE
Martina Fileš

Nevjerojatni BioOtisak Martine Fileš

Martina Fileš se bavi proizvodnjom i prodajom mikorize i ostalih ekoloških proizvoda za zaštitu i ishranu bilja.

SAZNAJ VIŠE