Nevjerojatni Nika i Bruno vode nas u duži život

Nika Pintar i Bruno Balen - Cidrani

Posljednjih nekoliko godina gdje god da se okrenem čujem: umorna (umoran) sam! Da se razumijemo, to često kažem i sama sebi. Stres, užurbani način života, nekvalitetna prehrana, manjak tjelovježbe… Sve su to čimbenici koji utječu na količinu energije koja nam je ostala za izgurati dan te kvalitetu života kojeg pred nama još ima. Za to postoji razlog, a on se nalazi upravo u tome što jedemo. Cidrani – The gut company projekt je iza kojeg stoje Nika Pintar i Bruno Balen, a kojem je cilj doskočiti upravo ovom problemu. Za sebe kažu da su tvrtka koja se bavi metaboličkim zdravljem i prevencijom starenja kroz menadžment bakterija u crijevima. Nemojte se preplašiti, Bruno nam je sve objasnio.

Cidrani

Cidrani je startup koji ima misiju prevesti gut feeling na jezik koji svi razumijemo. Cilj im je da s punim povjerenjem svi možemo outsourceati zdravlje probave i izgradnju snažnog unutarnjeg eko sistema i živjeti život punim plućima. 

“Poznato je da sve dolazi iz trbuha – od imuniteta, neurotransmitera, hormona, pa do intuicije i špurijusa. Naša crijeva dom su za stotinu trilijuna bakterija, deset puta više nego što imamo stanica u tijelu.”

Ključ dugovječnosti 

Ovogodišnja studija sa Stanforda potvrdila je da je fermentirana hrana ključ zdravlja i dugovječnosti. Ipak, ista je i komplicirana. Zahtijeva znanje, vrijeme, prostor i transport u frižiderima. Cidrani su upravo ovim problema doskočili. 

“Mi smo prvi u svijetu napravili liniju fermentiranih esencija koja se može lako transportirati bez frižidera i konzumirati bilo gdje – samo je potrebno razrijediti pakiranje u čaši vode.”

Ne postoje dvije iste osobe, niti iste kompozicije crijevne mikrobiote. Zato u Cidraniju na temelju testova razvijenih u suradnji s vrhunskim znanstvenicima predstavljaju, prvi u svijetu, personalizirane fermentirane esencije. 

“Mi u Cidraniju vjerujemo da postoji vanjska i unutarnja važnost. Prva se odnosi na prirodu samog projekta. Mi želimo omogućiti ljudima da dizajniraju svoj crijevni mikrobiom i da postignu više razine metaboličkog zdravlja, dugovječnosti, balansa i samopouzdanja. Ako uspijemo u naumu da prevedemo gut feeling na jezik koji je svima razumljiv dati ćemo svakoj osobi moć nad svojim emocijama, snazi volje, kreativnosti, čak i ljubavi. Takva namjera je obično pogonska sila u svakom startupu s velikom ambicijom i svjetomjenjajućom vizijom.”

Ono što je puno bitnije je kažu, unutarnja važnost. 

Kombucha CIDRANI

Startup gut

“Bitno je naučiti upoznati sebe i dovesti se u situacije u kojoj sve maske izblijede. Bitno je u takvoj situaciji pronaći snagu za dalje. Bitno je pronaći tragove pažnje i brige za članove tima kada svaka nada potone. Skidajući slojeve osrednjosti sa sebe i bližnjih, iz dana u dan, nemoguće je ne promijeniti sebe i približiti se barem trunku bliže svojem Potencijalu. Na kraju, ima li boljeg utjecaja na svijet od toga da živimo u punini?”

Krenuti u ovakav projekt izrazito je hrabro. Biti spreman na veliki stres, potencijalni bankrot i nerazumijevanje tržišta.

“Smatramo da je najveća hrabrost u odluci nakon koje nema povratka. To je poput uzimanja crvene pilule u Matrixu – kada jednom osjetite slatkoću i gorčinu kompletne odgovornosti za svoj život, život projekta i tima, nemoguće je zamisliti se u kolektivu u kojem vi niste ta/taj koji kreira pravila. Taj put nije ugodan, često je prožet usamljenošću, osudom, beznađem i očajem. Ali s vremena na vrijeme napoji nas kapljicom slatkoće kakvu je nemoguće okusiti unutar zone komfora. Zbog te kapljice isplate se rijeke znoja i onda razumijete značenje izreke “Zašto biti sretan kada mogu biti znatiželjan?”

Ljudi su normalno sumnjali u njih. No zar to nije slučaj s mnogim startupovima?

“Ipak, postoje oni koji nam daju snagu, koji nesebično dijele svoje iskustvo, znanje i kontakte i do njihovog nam je mišljenja zaista stalo. To se prvenstveno odnosi na naše mentore iz BIRD Inkubatora, prvog investitora, Georga, te prijatelje koji su i sami imali priliku graditi biznis.”

U svakodnevnom životu koji se često vrti oko udovoljavanja drugima često radimo kompromise na račun našeg zdravlja. Cilj je to ne raditi.

Cidrani Ani

Misija zdravlja

“Naša misija u Cidraniju direktno je povezana sa životom bez takvih kompromisa. Želimo pomoći ljudima izgraditi unutarnju snagu koja dolazi iz trbuha i gdje je odgovornost princip, a ne kompromis. Kada smo zdravi, puni snage i prisutni u razumijevanju vlastitih misli i emocija, odgovornost dolazi kao posljedica.”

Uzbuđenje, ali i strah od neuspjeha dijelovi su svakog poduzetništva. Važno je naravno na koji način se s njima nosimo i koliko možemo prihvatiti realnost. 

“Na kraju, i uzbuđenje i strah su dvije krajnosti iz kojih je teško produktivno djelovati, a nemoguće djelovati konzistentno. Balans je u smirenoj prisutnosti iz koje možemo stoički graditi projekt i sebe same, dan po dan.”

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE