Nevjerojatni Fran Penić

Fran Penić

U nizu u sjajnoj ekipi koja radi zanimljive stvari za Muzej mamurluka svakako je i Fran Penić. Na doktoratu je na FER-u. Ondje radi i kao asistent na Zavodu za elektroničke sustave i obradu informacija. Ono što je njegov fah je definitivno elektronika. Znate one klince koji samo hodaju po kući i traže žice koje bi mogli spojiti? Takav je naš Fran.

Zov elektronike od djetinjstva 

“Tehnologija me zanima od malih nogu, od igranja na kompjuteru do rastavljanja starih uređaja koje sam nalazio po kući.”

Za Muzej mamurluka radi dosta interaktivnih izložaka kojima je cilj posjetiteljima na zanimljiv način približiti zabavne i one manje zabavne strane alkohola.

Rino je uglavnom onaj koji smišlja ideje za izloške, nakon čega kroz razgovor dođemo do konačnih specifikacija. Nakon toga uglavnom dolazi odabir komponenata, izrada modela za 3D printanje, elektronika i na kraju programiranje.”

I tako nastaju ti interesantni izlošci.  Uz posao, rad na uređajima za muzej i nekoliko osobnih projekata, Franu ne ostaje previše vremena za baviti se drugim stvarima. U svom zanimanju, kaže, uživa.

Fran Penić - Muzej mamurluka

Ideje u stvarnost, rukama

“Najbolja stvar kod mog zanimanja je mogućnost da pretvorim različite ideje u stvarnost.”

A tih različitih ideja ima mnogo. Jedna od njih je i tema njegovog doktorata: Podvodne senzorske mreže za detekciju ronioca. Fran trenutno uživa u svakoj prilici da njegove ideje dožive realizaciju, a na pitanje gdje se vidi u budućnosti, s osmijehom kaže

“Razmišljat ću o tome kad završim doktorat.”

Muzej mamurluka

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE