Nevjerojatni BioOtisak Martine Fileš

Martina Fileš

Biljke. Naši zeleni prijatelji bez kojih ne možemo živjeti. Bilo da govorimo o voću, povrću, drveću, cvijeću ili pak ukrasnim biljkama, važno je kako o njima brinemo. Da bismo im priskrbili najbolje uvjete brine se BioOtisak. Martinina tvrtka se bavi proizvodnjom mikoriznih pripravaka, prodajom ekoloških proizvoda za poljoprivredu, aplikacijom pripravaka, savjetovanjem u poljoprivredi i proizvodnji ekoloških proizvoda. Uz to nude i usluge analize tla i plodova kao i izrade projekata za uspostavljanje trajnih nasada. Sad više nemamo izgovor za uzgajanje vlastite džungle, a za to je glavna i odgovorna Martina Fileš. 

Ekološka proizvodnja

Njihov spektar proizvoda obuhvaća širok spektar biostimulansa za biljke baziranih na inovativnim formulacijama. One povećavaju poljoprivrednu produktivnost, potiču rast biljaka kroz veću učinkovitost u asimilaciji hranjivih tvari. Povećavaju toleranciju biljaka i oporavak od biotskog i abiotskog stresa. Svi proizvodi su ekološki i dozvoljeni za primjenu u ekološkoj proizvodnji. Uz ostale ekološke proizvode za zaštitu i ishranu bilja, njihov glavni proizvod je mikoriza. 

“Ja sam o mikorizama učila na agronomskom fakultetu i o tome sam pisala svoj završni rad. Na koji način funkcioniraju te mikorize, pa sam tako zainteresirala i mamu koja me nakon par godina pitala da joj to nabavim. i tu sam se susrela s problemom da nije baš jako popularno i dostupno na našem tržištu, pa mi je to bila nekakva ideja – hajde idem ja to raditi.”

Martina još studira, a kako radi od prve godine faksa, nije joj teško uskladiti učenje i poduzetništvo. Ima tek 25, a najvećih problema je, pogodit ćete, imala s birokracijom.  

Biootisak Mikoriza

Mikoriza

Mikoriza nije baš dosta popularan proizvod i nisu znali kako ga kategorizirati. Tako da je imala problema od samog početka. Od registracije firme pa sve dok proizvod nije postao dostupan tržištu. Sve su to, kaže izazovi jer ljudima moraš objasniti što je to mikoriza. 

Mikoriza je naziv za simbiotski odnos između gljive i biljke. Gljive su veliki organizmi i spadaju u zasebno carstvo, dakle nisu niti biljke niti životinje, a žive već milijunima godina. Žive najčešće u simbiozi s biljkama tako da sve gljive koje konzumirate, žive u mikoriznim zajednicama s drvećem.

“Gljive su dio ekosustava. Najčešće u prirodi razlažu nekakve mrtve organizme, lišće i slično i hrane se organskom tvari, zato ta simbioza s biljkom tako dobro funkcionira. Biljka iz te simbioze dobiva teško dostupna hranjiva, pogotovo nekakve ione metala koji su dublje u zemlji. Još ta gljiva doprinosi širenju korijena tako da biljka dolazi do nekih teško dostupnih voda i lakše preživljava velike i duge periode suše.”

Mikoriza je jedan neinvazivni pristup po modelu iz prirode. Ovo su neki principi koji se već koriste tisućljećima. Poznati su u prirodi, biljke su navikle i evoluirale na ovaj način, tako da to njima nije ništa nepoznato ni novo. 

Martina Fileš

Borba za očuvanje prirode

Bitno je očuvati prirodu jer je ovo jedini planet koji imamo, barem koliko nam je za sada poznato.

Kako konstantno u tijelo unosimo neke toksične tvari preko biljaka koje se gnoje umjetnim gnojivom i tretiraju pesticidima, moramo razmišljati o cijelom procesu. Na kraju dana tu hranu ipak mi jedemo.

“Jedan od motiva da krenem u poduzetništvo je bio što sam se osvijestila o problemu koji se nalazi oko nas, a to je prekomjerno iskorištavanje ekosustava i nekontrolirano zagađivanje okoliša.”

Smatra da su mladi poduzetnici definitivno više osviješteni o nekim problemima pa ih pokušavaju riješiti. Podršku na tom putu ima i od obitelji i od okoline.

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE