Nevjerojatni

Neodoljivi Marko Kozjak

Neodoljivi Marko Kozjak

Neodoljivi Marko Kozjak

Marko Kozjak VeeMee

Znate li što jedete? 

VeeMee je platforma kojoj je cilj da saznate. Kreirana je u interesu poboljšanja vidljivosti proizvođača kod krajnjeg potrošača te promoviranje podrijetla proizvoda. Razgovarali smo s Markom Kozjakom koji stoji iza platforme. On nam je pojasnio na što bi trebali obratiti pozornost kada je riječ o hrani i kako nam njegov projekt u tome može pomoći. 

VeeMee platforma

Nevjerojatni Marko se bavi digitalnom sljedivošću hrane, spašavanjem hrane i pametnom logistikom koja reducira CO2. Sve ovo radi pod brendom VeeMee koji ima digitalnu platformu putem koje okuplja obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Cilj svega je povećanje i poboljšanje poljoprivrednog tržišta u zemlji. Time bi se ojačala konkurentnost prehrambenih proizvoda koji su uzgojeni upravo na tim OPG-ovima.

Na ideju o pokretanju brenda došao je nakon devet godina rada u FMCG-u kao manager/direktor. Radio je i na mnoštvu razno raznih projekata gdje je uvidio da postoje brža i bolja rješenja za probleme koje nastaju u segmentu svježeg asortimana hrane i želio ih je implementirati. 

“Uvijek postavljam pitanje, čemu znanje i iskustvo, ako ga ne koristimo za poboljšanje i boljitak svih koji nas okružuju.”

Previše se hrane baca

Najveći problem današnjice je što se previše hrane baca i to najviše zbog logističkih problema. Čak 70% povrata hrane je zbog direktnog utjecaja logistike. Primjerice kriva deklaracija, slomljena EU paleta, oštećena kutija, nestandardizirana roba i slično. Kod ostalih 30% uzrok je sama kvaliteta hrane. 

“Ne znači nužno da hrana nije pogodna za konzumaciju, već postaje niže kvalitete, a i s tim se netko mora baviti.” 

kaže Marko. 

Rješenje su kaže pronašli u procedurama.

“Krećemo od informacije za koji retail centar je hrana namijenjena. Potom kontaktiramo kontrolora kvalitete. Uz njegovu pomoć i savjete detektiramo o kojem se problemu radi, a onda putem procedura u roku 24h vraćamo prvoklasnu robu na tržište. Isto vrijedi i za robu koja je niže klase, ali je i dalje ispravna za konzumaciju.”

Marko se u poduzetništvo otisnuo zbog želje za promjenom, te da iskoristi iskustvo koje ima. 

“Želio sam biti siguran da znam što moja djeca jedu, htio sam stvarati pozitivne promjene u segmentu gdje sam imao najviše iskustva. Ispostavilo se da ako sam ne pokrenem promjenu, ništa se neće dogoditi. Bio sam svjestan da trebam i kvalitetne ljude oko sebe, ali i da ja kao poduzetnik želim prema njima biti ne samo šef, već da me vide kao osobu koja želi pomoći i njima i sebi. Dobar tim je važniji od ideje.”

VeeMee

Nije lako biti poduzetnik, ali ima svoje prednosti

Za poduzetništvo kaže da je stresno, ali kupuje vrijeme tj. pruža mu više vremena za sve ono drugo što mu je važno u životu. 

“Vrijeme je najdragocjeniji, a nepovratan resurs i uz sve poslovne obveze obitelj mi je uvijek na prvom mjestu. U poduzetništvu time-management je sve, a iza toga dolazi odmah odgovornost prema poslu i predanost. Izazovno je biti poduzetnik i to zapravo volim.”

Marko kaže kako je oduvijek želio raditi s ljudima s kojima dijeli slične vrijednosti, a koji ga poštuju jednako koliko on poštuje njih. 

“Volim svoj posao zbog tima ljudi s kojima radim, zbog partnera i klijenata s kojima komuniciram na dnevnoj bazi. Ono što me plaši je nedostatak vremena – da neću stići napraviti sve, realizirati svoju viziju, i da po putu ne nađem dovoljno vremena za sve ono što je zapravo važnije od posla.”

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Izabela Laura

Nevjerojatna Izabela Laura i njezini odnosi s javnošću

Izabela Laura je vlasnica obrta za odnose s javnošću i komunikaciju Helou. Kreira komunikacije i pozicionira vaš brend na tržištu. 

SAZNAJ VIŠE
Gloria Malin S-PAS

Gloria Malin: Nevjerojatna ljubav prema životinjama

Glorijina ljubav prema životinjama rezultirala je osnivanjem udruge “S-PAS”, zbog koje je od osnutka do sada spašeno stotine i stotine pasa.

SAZNAJ VIŠE
Josipa Zorko i JM Proactive

Nevjerojatni JM Proactive Josipe Zorko

JM Proactive Josipe Zorko se bavi uslugama savjetovanja u financijama, računovodstvu, kontrolingu, digitalizaciji i automatizaciji procesa.

SAZNAJ VIŠE