Neodoljivi Marko Kozjak

Marko Kozjak - VeeMee

Znate li što jedete? 

VeeMee je platforma kojoj je cilj da saznate. Kreirana je u interesu poboljšanja vidljivosti proizvođača kod krajnjeg potrošača te promoviranje podrijetla proizvoda. Razgovarali smo s Markom Kozjakom koji stoji iza platforme. On nam je pojasnio na što bi trebali obratiti pozornost kada je riječ o hrani i kako nam njegov projekt u tome može pomoći. 

VeeMee platforma

Nevjerojatni Marko se bavi digitalnom sljedivošću hrane, spašavanjem hrane i pametnom logistikom koja reducira CO2. Sve ovo radi pod brendom VeeMee koji ima digitalnu platformu putem koje okuplja obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Cilj svega je povećanje i poboljšanje poljoprivrednog tržišta u zemlji. Time bi se ojačala konkurentnost prehrambenih proizvoda koji su uzgojeni upravo na tim OPG-ovima.

Na ideju o pokretanju brenda došao je nakon devet godina rada u FMCG-u kao manager/direktor. Radio je i na mnoštvu razno raznih projekata gdje je uvidio da postoje brža i bolja rješenja za probleme koje nastaju u segmentu svježeg asortimana hrane i želio ih je implementirati. 

“Uvijek postavljam pitanje, čemu znanje i iskustvo, ako ga ne koristimo za poboljšanje i boljitak svih koji nas okružuju.”

Marko Kozjak VeeMee

Previše se hrane baca

Najveći problem današnjice je što se previše hrane baca i to najviše zbog logističkih problema. Čak 70% povrata hrane je zbog direktnog utjecaja logistike. Primjerice kriva deklaracija, slomljena EU paleta, oštećena kutija, nestandardizirana roba i slično. Kod ostalih 30% uzrok je sama kvaliteta hrane. 

“Ne znači nužno da hrana nije pogodna za konzumaciju, već postaje niže kvalitete, a i s tim se netko mora baviti.” 

kaže Marko. 

Rješenje su kaže pronašli u procedurama.

“Krećemo od informacije za koji retail centar je hrana namijenjena. Potom kontaktiramo kontrolora kvalitete. Uz njegovu pomoć i savjete detektiramo o kojem se problemu radi, a onda putem procedura u roku 24h vraćamo prvoklasnu robu na tržište. Isto vrijedi i za robu koja je niže klase, ali je i dalje ispravna za konzumaciju.”

Marko Kozjak se u poduzetništvo otisnuo zbog želje za promjenom, te da iskoristi iskustvo koje ima. 

“Želio sam biti siguran da znam što moja djeca jedu, htio sam stvarati pozitivne promjene u segmentu gdje sam imao najviše iskustva. Ispostavilo se da ako sam ne pokrenem promjenu, ništa se neće dogoditi. Bio sam svjestan da trebam i kvalitetne ljude oko sebe, ali i da ja kao poduzetnik želim prema njima biti ne samo šef, već da me vide kao osobu koja želi pomoći i njima i sebi. Dobar tim je važniji od ideje.”

VeeMee

Nije lako biti poduzetnik, ali ima svoje prednosti

Za poduzetništvo kaže da je stresno, ali kupuje vrijeme tj. pruža mu više vremena za sve ono drugo što mu je važno u životu. 

“Vrijeme je najdragocjeniji, a nepovratan resurs i uz sve poslovne obveze obitelj mi je uvijek na prvom mjestu. U poduzetništvu time-management je sve, a iza toga dolazi odmah odgovornost prema poslu i predanost. Izazovno je biti poduzetnik i to zapravo volim.”

Marko kaže kako je oduvijek želio raditi s ljudima s kojima dijeli slične vrijednosti, a koji ga poštuju jednako koliko on poštuje njih. 

“Volim svoj posao zbog tima ljudi s kojima radim, zbog partnera i klijenata s kojima komuniciram na dnevnoj bazi. Ono što me plaši je nedostatak vremena – da neću stići napraviti sve, realizirati svoju viziju, i da po putu ne nađem dovoljno vremena za sve ono što je zapravo važnije od posla.”

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE