MetaBelly je ekipa koja će nam jednostavnim savjetima pomoći da živimo zdravije i sretnije

Ena Melvan - Metabelly

Boljka svakog modernog čovjeka je kako izbalansirati poslovnu stresnu svakodnevicu s privatnim vremenom, uz dodatak vježbanja i zdrave prehrane. Ponekad se čini ravno znanstvenoj fantastici. No, generalno to ne mora biti tako. Važno je prepoznati što našem tijelu (a često i umu) treba, postaviti jasna pravila i usmjeriti se u tom smjeru. Nije to najjednostavnije, ali nije ni najkompliciranije. 

Ponekad se osjećamo kao u filmu znanstvene fantastike kada pokušavamo od svega ovoga složiti slagalicu zdravog života. Ipak, postoji ekipa koja nam u tome može pomoći. Dolaze iz Splita i zovu se MetaBelly. Razgovarali smo s Enom Melvan koja nam je pobliže objasnila što stoji iza cijele priče. 

MetaBelly

MetaBelly se prvenstveno bavi zdravljem crijeva. Nude personaliziranu prehranu preko analize stolice (next generation sequencing) gdje iz malog uzorka stolice imaju uvid u sve bakterije koje žive u crijevima.

“Analizom crijevnih bakterija iz fecesa na temelju matematičkog modela pružamo precizan i pravilan plan personalizirane prehrane u vidu namirnica i suplemenata koji najbolje odgovaraju trenutačnom stanju bakterija, te pružaju uvid u stanje organizma i upute što osoba može raditi da bi se osjećala bolje – u suradnji s dijetoterapeutkinjom Sandrom Žugan.” 

Osim usluge personalizirane prehrane imaju i prebiotičke suplemente FIBER, prirodni dodatak prehrani za održavanje zdravlja crijevne flore (hrana za dobre bakterije u crijevima).

MetaBelly tim čine osnivačica i CEO Ena Melvan, Sandra Žugan kao dijetoterapeut, Marko Dragunić i Josip Vujčić koji rade na razvoju softvera i platforme i Andrija Karačić kao doktor kliničar. Imaju i nekoliko vanjskih suradnika – Tomislava Čubelića, Donu Tomić, Marina Zlatarića i Borisa Denisova. Svi oni vode se činjenicom da zdravlje dolazi iz sretnih crijeva. 

“Ja sam gotovo 10 godina radila na istraživanju crijevnih bakterija i istraživanjem zapravo shvatila koliko utjecaja bakterije imaju na opće psihofizičko zdravlje.”

Metabelly Ena Melvan Sandra Žugan Andrija Karačić - 1

Sve bolesti počinju u crijevima

“Sve bolesti počinju u crijevima – citat je koji se pripisuje starogrčkom liječniku Hipokratu, a on je to zaključio prije gotovo 2 500 godina. I nije bio daleko od istine. Svaki put kad jedemo ili pijemo, izlažemo se kemikalijama i hormonima. Zapravo ili hranimo bolest ili se borimo protiv nje! Smatramo da je to prilično nevjerojatno.” – kaže Ena. 

Naš mikrobiom općenito igra korisnu ulogu u našem tijelu i pomaže nam u metabolizmu i stvaranju nekih od važnih vitamina. Pomaže nam da razgradimo hranu i proizvedemo energiju iz hrane, pomaže u održavanju imunološkog sustava, proizvodi protuupalne spojeve i održava zdravu stijenku crijeva i naš imunološki sustav. 

“Danas već znamo da su promjene u sastavu našeg mikrobioma povezane s mnogim bolestima. Od dijabetesa do autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis i autoimune bolesti štitnjače. Do danas je već znanost identificirala promjene u crijevnoj flori koje predisponiraju navedena stanja. Zajednička nit u svim navedenim procesima bolesti je nedostatak bakterijske raznolikosti i smanjenje dobrih bakterija.”

Metabelly Analiza Stolice

Poboljšajmo kvalitetu života

Sada kada sve to znamo, vrijeme je da poboljšamo kvalitetu svog života. 

Naša prehrana – i hrana i piće – osiguravaju hranu za puno više od samo naših stanica. Mikroorganizmi u crijevnom mikrobiomu također se za energiju oslanjaju na ljudsku prehranu. Odabir zdrave prehrane za poboljšanje mikrobioma može promijeniti izglede u korist komenzalnih (“dobrih”) bakterija u odnosu na ometajuće (“loše”) bakterije, osiguravajući komenzalnim bakterijama specifičnu energiju koja im je potrebna kad god je to moguće. Općenito, znanstvenici su otkrili da što je prehrana raznolikija, to je raznolikiji i crijevni mikrobiom.

“Putem 16s analize stolice možemo točno vidjeti stanje crijeva osobe i tek tada pružiti konkretne savjete baš za tu osobu, no neke generalne sugestije za zdrava crijeva su:” 

 • Obavezno jedite povrće, posebno lisnato zeleno povrće! Povrće je prepuno vlakana, koja ljudi ne mogu probaviti, ali ih konzumiraju dobre bakterije u vašim crijevima.
 • Izbacite šećer i izbjegavajte prerađenu hranu! Med i tamna čokolada su odlična zamjena.
 • Izbjegavajte antibiotike (osim ako nisu nužno potrebni, tada su super!)
 • Uzimajte probiotike ili jedite fermentiranu hranu
 • Uzimajte prebiotike, ili kao suplement ili direktno iz hrane. Neki primjeri hrane koji sadrže prebiotike su: poriluk, luk, češnjak, banane, šparoge, orasi…
 • Jedite manje crvenog mesa
 • Potrudite se spavati barem 8 sati dnevno
 • Vježbajte

Vrijeme je za rad na imunitetu

Osim toga zima je pred nama i vrijeme je da krenemo boostati svoj imunitet. Ekipa iz MetaBellyja sažela nam je formulu u pet točaka

 • Spavajte dovoljno. Svake noći dok spavamo, naše tijelo obnavlja sve naše bitne funkcije. To uključuje i naš imunološki sustav.
 • Prirodan način da ojačate svoj imunitet ove zime je da se dobro brinete o svojim crijevima. To je najbolje napraviti tako da jedete prehranu bogatu vlaknima ili dnevnog uzimanja dodataka prehrani kao što je FIBER.
 • Hranite se uravnoteženo. Iznad je već nabrojano što to znači. Uravnotežena prehrana je puna voća, povrća i cjelovitih namirnica dobrih za vaše zdravlje.
 • Postoje određeni nedostaci vitamina koji su povezani sa smanjenim imunološkim odgovorom. To uključuje nedostatke vitamina A, B6, C, D i E, plus cink, željezo i folna kiselina. Kako bi ojačali svoj imunitet ove zime, razmislite o svakodnevnom uzimanju multivitamina.
 • Minimizirajte stres. Kronični stres povezan je s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući pad imuniteta. Što je više moguće, pokušajte smanjiti stres u svom životu. Neke strategije koje možete pokušati primijeniti su: vježbanje, meditacija, vježbe dubokog disanja ili razgovor o problemima s prijateljem ili terapeutom.

Jedan od savjeta kako minimizirati stres je bolja organizacija vremena pa i onog radnog. Ena je primjer poduzetnice koja obožava svoju slobodu da radi ono što želi, kad želi i od kud želi, samo kaže mora naučiti raditi malo manje. 

“Najizazovnije mi je količina posla koju imaš u poduzetništvu i postavljanje zdravih granica prema sebi. Ima jedan meme koji kaže „Nisam htio raditi od 9-5, zato sada radim 24/7“. Balans rada i odmora mi je i dalje izazov, no intenzivno radim na tome.”

Metabelly Ena Melvan Sandra Žugan Andrija Karačić

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE