Meridian Chapters bira najbolju glazbu za hotele, restorane, beach barove i teretane

Ivan Boban - Meridian Chapters - Cosmic Production

Možete li zamisliti jedan dan u kojem nije bilo glazbe? Teško. Glazba je dio našeg života i gdje god da se okrenemo u nekom obliku ona utječe na nas. Utječe na naše raspoloženje, emocije, pomaže nam, a ponekad i odmaže. Slušamo ju i čujemo kao pozadinu. Upravo o toj pozadinskoj rijetko razmišljamo. Odakle ona dolazi? Tko je slagao play liste? Od kada postoji Cosmic Production, na ta smo pitanja dobili odgovor. 

Cosmic Production 

Ivan Boban vlasnik je firme Cosmic Production koja je u svom coreu DJ i event agencija. Već se neko vrijeme bave produkcijom, eventima i rentanjem opreme, a nakon početka pandemije svemu su dodali još jedan zaokret. 

“Naši prihodi su skoro pa stali smislili smo tehničko rješenje koje zadovoljava potrebe naših klijenata u stilu “možeš li mi nasnimiti USB s pjesmama” ili “koju muziku da puštamo u lokalu kada nam ne svira DJ?”.

Ivan i njegov brat krenuli su u pronalazak tehničkog i financijskog rješenja za ova pitanja i potrebe klijenata. Tako je nastao Meridian Chaptersbrend uslužnog streama glazbe za hotele, dućane i poslovnice.

Ivan Boban - Meridian Chapters - Cosmic Production - Tim

Početak priče početkom pandemije

“U tom periodu je Lo-Fi uzimao veliki zamah, a prekretnica je bila kad je Will Smith na svom YouTube kanalu objavio Lo-Fi mix to study to. Vidjeli smo kako i globalno postoji veliki zahtjev za kvalitetno kuriranim (curated) playlistama, pogotovo od strane DJ-eva koji imaju veliko iskustvo u puštanju glazbe u hotelima, restoranima i beach barovima. Meridian Chapters se kao projekt rodio u tim trenutcima. Tada sam se pozabavio sa spajanjem dostupnog hardwarea i softwarea kako bi uspjeli u tehničkoj realizaciji tog projekta.”

Nakon što su pronašli prikladno rješenje, krenuli su u testiranje i odlučili su se na poslovni model koji funkcionira na principu mjesečne pretplate.

“Odlučili smo se prvo uhvatiti domaćeg tržišta kako bi ostvarili proof-of-concept iako nismo pretjerano inovativni u rješavanju problema. Naša inovacija dolazi od strane glazbenih kuratora koji slažu playliste i tako odstupamo od konkurencije jer rješavamo vječno pitanje “koju glazbu pustiti” i koju glazbu puštati kako bi lokal/hotel/objekt bio kvalitetno glazbeno brendiran.”

Cijela priča funkcionira tako da njihovi DJ-evi slažu playliste na specijaliziranim kanalima kojih trenutno ima 6:

Lounge/Covers – najpopularniji i najslušaniji kanal, Jazz (easy listening i popularni jazz, Classic (klasična glazba), Party/Gym, Spa, Pool/Beach/Chill – hibridni kanal kojeg koriste većinom sezonski klijenti poput beach barova ili hotela koji imaju vanjski pool sa šankom.

Meridian Chapters - Cosmic Production uređaj

Mjesečna pretplata

Rade na principu mjesečne pretplate. Korisnici uzimaju broj uređaja koji im trebaju za pokriti sve zone u hotelu. Oni isprogramiraju uređaje, a samo tehničko spajanje je na principu plug&play što znači da se ne treba raditi nikakva preinaka prostora kako bi uspjeli pustiti signal. Ne trebaju se kupovati dodatni laptopi, tableti i sl. što olakšava korištenje.

“Imamo 2 vrste uređaja, aktivni MC Multi i pasivni MC Solo, a razlika je u mogućnosti odabira jednog do 3 kanala za MC Multi, kao i mijenjanja glasnoće putem app koju instaliramo na mobitel voditelja ili blagajnu koja se nalazi u prostoru. MC Solo radi na pasivnom principu i nema mogućnosti mijenjanja kanala, a ovo koristimo u specijaliziranim prostorima kao npr. Wellness centar u sklopu hotela.”

Najčešći klijenti – hoteli

Najviše uspjeha imaju u hotelima i hotelskim kućama gdje pokrivaju sve potrebe od lobbyja, restorana, terase, bazena, wellnessa i teretane.

“Reakcije su fantastične upravo zbog jednostavnog i efikasnog tehničkog rješenja, koje ima mogućnost internog backupa u slučaju nestanka interneta. Ono što je najvažnije od svega je i kvaliteta samog zvučnog zapisa. Naravno sama selekcija playlista koje su prilagođene dobu dana je tu ključ. Samo tako možemo garantirati da odabirom Meridian Chapters brenda naš klijent dobiva upravo najbolju selekciju glazbe. Ljudima se sviđa naš pristup glazbi, selekcija, tehničko rješenje, kao i mi sami jer stojimo u potpunosti iza našeg proizvoda i kvalitetne usluge koju pružamo.”

Ivan Boban - Meridian Chapters - Cosmic Production - Tim

Poduzetništvo kao smjernica

“Poduzetništvo je jedini put kojeg vidim za sebe jer mi daje mogućnost da svoju kreativnost i ideje plasiram u svijet s potpunom slobodom i poštenjem kakvo zaslužuje. Još otkada sam bio dijete sam znao da će to biti moj put, iako sam tad roditeljima tvrdio da nema šanse zato što ih nije bilo kući često zbog putovanja i posla.”

kaže Ivan te dodaje 

“Nakon što sam napunio 18 i počeo raditi za “sebe i svoje” sam znao da drugačije ne može ići jer upravo ta kombinacija strasti, rada i stvaranja je nešto što me hookalo i daje mi mogućnost da igram na svoju snagu. U dijelovima gdje osjetim slabost mogu nadomjestiti s kvalitetnim timom.”

Ivanu je najizazovniji financijski dio jer tu ima najmanje izobrazbe i znanja

“To uz pomoć mentora iz ACT Grupe Vladimira uspješno savladavam i ovaj dio i iz tjedna u tjedan učim sve više o (financijski) zdravom poslovanju (barem se nadam :)) .”

Ivan Boban pamti da mu je spajanje glazbe i ugostiteljstva bio highlight još od dana konobarenja. Tada bi došao na smjenu i složio super playlistu za taj dan prema svom raspoloženju. 

“Samo sam pratio dobre reakcije ljudi. Tada se u dosta playlista vrtio The XX, Belle&Sebastian, David Bowie, Thievery Corporation, the National, The Strokes, Kings of Convenience i još mnogo mnogo toga. Naravno inspirira me pričanje s drugim ljudima o njihovim glazbenim ukusima, što uvijek otkrije neki novi bend i priču. Tako obogaćujem i sebe i svoje znanje, kao i music library. Najviše me ispunjava ući u neki hotel, restoran ili objekt i primijetiti kako je skladna i kvalitetna atmosfera u njemu kada iz zvučnika svira naša glazba.”

Ivane hvala ti što je tako. 

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE