Lea Vavra i njezine Kištra igračke nastavak su obiteljske tradicije

Lea Vavra - igračke Kištra

Svi pamtimo svoje igračke iz djetinjstva, a pokoje mame ih i dalje čuvaju. One su uspomena na bezbrižne i dane odrastanja te upoznavanje sa svijetom. Upravo zato su nam toliko važne. Proizvodnjom upravo takvih igračaka bavi se i obrt Kištra. Posvećen je dizajnu i ručnoj izradi plišanaca. Konkretno interaktivnih igračaka za djecu te plišanaca po narudžbi za sve generacije. Direktorica i vrhovna kreativka Kištre, izumiteljica Gumbeka i drugih maštotvorina, Lea Vavra diplomirana je dizajnerica. Ona je kroz fakultet i kreativne suradnje stekla iskustvo s kojim se upustila u zastrašujuću, ali uzbudljivu, avanturu vođenja svoje firme. Kištru vidi kao nastavak zagrebačke i obiteljske tradicije ručno rađenih igračaka i šarolikih kreacija.

Kištra igračke

Ono što Kištrine igračke za djecu čini posebnima je svrsishodan dizajn. On pomaže pri usavršavanju fine motorike te razvoju kreativnih vještina i mašte kod svakog djeteta. Osim didaktičkih plišanaca Lea se bavi i izradom plišanaca po narudžbi. Najčešće su to plišane verzije kućnih ljubimaca prema fotografijama ili replike starih igračaka koje su s godinama dotrajale ili se izgubile.

“Željela sam da moji plišanci imaju neku dodatnu vrijednost koja bi kod djece i odraslih pobudila emociju. Također, željela sam kod djece potaknuti razvoj kroz igru. Vjerujem da igra, osim što je zabavna, može biti inteligentna, poticajna te pogodna za zdravlje djeteta. Usmjerila sam se na didaktičke igračke koje su inače izrađene uglavnom od tvrdih materijala, a u plišanoj varijanti pružaju drugačiji, topliji doživljaj.”

Lea se još za vrijeme fakulteta krenula usmjeravati na dizajn igračaka. Za diplomski rad na Studiju dizajna odabrala je temu “Revitalizacija obiteljskog obrta”.

“Kao rezultat tog diplomskog rada nastali su i moji prvi plišanci – Gumbeki. Ubrzo nakon faksa željela sam predstaviti svoje igračke široj publici i okušati se na tržištu. Nakon pozitivnih reakcija iz okoline odlučila sam nastaviti s radom u tom smjeru. Oduvijek sam voljela izrađivati nešto vlastitim rukama, a ovo je divan spoj ručnog rada i moje druge ljubavi – industrijskog dizajna. Veseli me što svojim plišancima potičem razvoj djece i izazivam osmijehe kod djece i odraslih kada ispunim neku želju.”

Lea Vavra - igračke Kištra

Kištra kao nastavak obiteljske tradicije

Leina baka bila je vlasnica tvrtke i dućana “Igračke Vavra” koji je bio jedan od prvih specijaliziranih dućana za proizvodnju i prodaju plišanih igračaka, a s vremenom je stekao veliku popularnost u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

“Meni je kroz odrastanje taj dućan bio jedno šareno, magično mjesto i bila sam jako ponosna što moja obitelj izrađuje igračke. Tvrtka je nažalost zatvorena kada sam ja imala sedam godina tako da sam od malena negdje u podsvijesti sanjarila o nastavku obiteljskog posla.”

Ulazak u svijet poduzetništva

Lea Vavra uživa u poduzetništvu iako je svjesna da je taj svijet poprilično zahtjevan i traži odricanje.

“Često se susretnem s mišljenjem da je super biti sam svoj šef jer si sam krojiš radno vrijeme, ali to u većini slučajeva izgleda tako da zapravo uopće ne postoji slobodno vrijeme već cijelo vrijeme nešto radiš i živiš taj posao. Nisam nikad planirala da će poduzetništvo biti moj put, već se to nekako spontano i prirodno dogodilo.”

Često joj i klijenti znaju s narudžbama i nesvakidašnjim idejama postaviti velike izazove za koje mora osmišljavati rješenja, a iako joj se neke stvari ponekad čine nemoguće, to su izazovi u kojima, kaže, uživa.

“Najveća nagrada mi je kada moji plišanci izazovu emociju kod klijenata, bilo da je to veselje na dječjem licu kada primi u ruke nešto što sam ja osmislila i izradila ili suze radosnice kod odrasle osobe kojoj sam ponovno izradila davno izgubljenog, najdražeg plišanca iz djetinjstva ili plišanu verziju ljubimca koji je uginuo, pa ga se na ovaj način može opet zagrliti.”

Lea Vavra - igračke Kištra

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE