Ingenious production je mala medijska produkcija koja radi nevjerojatno velike projekte

Matej Matičević - Ingenious production

Matej Matičević novinar je koji sjajno pliva u produkcijskim vodama. Osnivač je obrta Ingenious production kojeg voli zvati medijskom produkcijom za posebne namjene. Fokusiran je na online prijenose uživo, a sa suradnicima proizvodi sve vrste medijskog sadržaja u raznorazne svrhe. Tekstovi, videografija, fotografija, animacija, dizajn, digitalno oglašavanje, branding… Oko sebe je okupio krug stručnjaka sličnih sebi, vještina komplementarnih njegovima pa uz njih klijentima može ponuditi velik broj međusobno povezanih usluga. Ukratko, Ingenious je digitalna produkcija koja po potrebi postane mali digitalni studio.

“Otvorio sam ga jer sam prepoznao stvaranje segmenta tržišta koji treba multimedijalne usluge koje se mogu skalirati od minijaturne do nekakve srednje razine. Još se ne osjećam spremnim za velike projekte, iako sigurno ne bih pobjegao.”

Korak u poduzetništvo

Matej je dugo čekao priliku da se otisne u vlastiti poslovni pothvat jer nije imao apsolutno nikakva financijska sredstva.

“Burno sam proživio gospodarsku krizu od 2008. do 2012., pa je ostao taj strah koji sam teško prevladao. Zanimljivo je da sam na kraju otvorio obrt u jeku pandemije, dapače lockdownu, jer život voli napisati dobar vic.”

Matej Matičević - Ingenious production

Prije otvaranja biznisa Matej Matičević je, kako kaže, dugo koketirao sa startup scenom.

“Dobio sam investiciju za projekt posvećen videoigrama, a jedini vlasnik bila je hrvatska korporacija. Startup je ugašen. Iako nisam snosio nikakav rizik, nisam bio sretan. Sada je svaka odluka moja, premda vodila i kroz trnje. Uglavnom i vode. Najveći izazov mi je poštovati granice vlastitog organizma, rijetko to činim. Ne sjećam se kako izgleda zona komfora pa mi najbliži često govore da usporim. Rijetko ih slušam. Ima nešto opojno u ideji da uvijek postoji neiskorišteni potencijal. Radije radim nego što spavam.”

Kod svog posla najviše voli adrenalin, zato je i studirao novinarstvo i zato su mu prijenosi uživo glavna djelatnost.

“Obožavam čvor u koji mi se želudac zaveže kada počne odbrojavanje. K tome sam i geek pa su mi tehnikalije zabavne, posebno kada moram riješiti probleme s kojima se prvi put susrećem.”

Matej trenutno radi i na pripremi 2. međunarodnog kongresa “Prenatalna i postnatalna podrška obiteljima”. Kongres organizira ovogodišnja dobitnica Dora Marinić, a cilj mu je pružiti podršku roditeljima u ranom razvoju djeteta, od začeća.

“Veliko mi je zadovoljstvo raditi na ovom projektu. Dorin projekt je odličan primjer sinergije svih vještina koje imam na raspolaganju, bilo da su moje ili mojih partnera. Zahvalan sam joj na povjerenju, ona gradi super priču i čast mi je da mogu dati sve od sebe kako bi uspjela.”

Matej Matičević - Ingenious production

Suradnja s mikropoduzetnicima

Matej je svjestan da je suradnja s poduzetnicima itekako važna, a on veliki naglasak stavlja na mikropoduzetnike.

“Prvo, uvijek se osjeti strast prema poslu koju veliki sustavi gurnu u drugi plan. Mikropoduzetnik mora voljeti svoj posao, mislim da se inače brzo preda. Drugo, agilni smo, brzi, spremni na rizike i prepuni pozitive.”

Planovi su mu rasti dokle god može – razviti vlastiti brand i oglašavati ga.

“U prve dvije i pol godine poslovanja sam imao sreću osloniti se na preporuke i kontakte iz karijere u medijskoj industriji. Svom poslovanju se nisam marketinški posvetio, a radim to za druge. Slična je situacija i s fotografijama, rijetko sam ispred objektiva, gotovo uvijek iza. Valjda ona priča – u postolara su najlošije cipele. Ne brinem se, čuvam to kao keca u rukavu za nadolazeću krizu. Dugoročni cilj mi je gaming industrija. Želim proizvesti vlastitu videoigru. Smatram to vrhuncem medijskog proizvoda današnjice. Uz to i dalje volim ostaviti koji sat za računalom i baciti partiju dobrog multiplayer FPS-a. Treće, sad imam sjajne suradnike, ali težim imati sjajne zaposlenike. Vidim nešto što bi me ispunilo u tome da moj trud pruža sigurno okruženje drugima.”

Matej sretno i veselimo se pisati o tvojim novim pothvatima.

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE