Hubbig: Povjerenje do kraja svijeta

Hubbig.com je digitalna platforma koja povezuje s jedne strane brodske operatore, zrakoplovne tvrtke, cestovne prijevoznike, s drugom stranom – uvoznicima i izvoznicima tj. direktno s tvrtkama koje trebaju nešto prevesti ili sa špediterima. Osnivačica Dragana Lipovac objašnjava da je problem koji platforma rješava jako jednostavan. Naručitelj treba prevesti robu od točke A do točke B i traži prijevoznika. Unosi podatke o teretu te pronalazi prijevoznike koji su objavili da su na traženoj ruti. Naručiteljev upit vide svi prijevoznici koji su na traženoj ruti i daju ponude preko platforme. HUBBIG platforma omogućava rješavanje sve potrebne dokumentacije, direktnu komunikaciju dvije strane te transparenti prikaz troškova za naručitelja.

Hubbig

Povjerenje i jednostavnost

Osim očitog benefita uštede vremena, Hubbig omogućava kupcu koji traži prijevoz tereta odabir prijevoznika prema kriterijima cijene, vremenu prijevoza i recenzija. Kupac bi inače kontaktirao špeditera koji bi zvao nekoliko prijevoznika, dok na platformi kupac ima direktni pristup velikom broju prijevoznika. 

Čini li platforma špediterski posao suvišnim? Dragana tvrdi da nema potrebe za posrednicima, da je sve više naručitelja i prijevoznika koji žele raditi direktno jedni s drugima. Istovremeno, mnogi špediteri koriste platformu i odobravaju njezinu svrhu. Platforma nudi i dodatne usluge poput carinskog posredovanja ili osiguranja tereta.

Dragana kao najveću vrijednost Hubbig-a ističe povjerenje

“… dati nekome da ti preveze robu je prva stvar koju naručitelji gledaju i meni je drago da naši naručitelji koji su od početka s nama i dalje rade s nama. Naša mreža se sve više i više grana i u povjerenju je sve! Baš zato direktno spajamo naručitelja s prijevoznikom.”

Velika, ali nestabilna industrija

Koliko je osjetljiv lanac dostave, pokazalo se brzo nakon pojave pandemije još početkom prošle godine. Zbog prestanka isplovljanja brodova, tada su milijuni kontejnera ostali zarobljeni na krivom mjestu, a još i danas zbog toga nedostaje praznih kontejnera za prijevoz. Potvrdilo se to i nedavnim nasukavanjem broda u Sueskom kanalu. Zbog blokade je svaki dan na čekanju bila roba u vrijednosti 9,6 milijardi dolara. 

Takva labilnost ove industrije Hubbig-u prouzrokuje velike fluktuacije u prihodima. Dragana kaže da su zbog prestanka narudžbi prošle godine, kineske tvornice prestale proizvoditi, da bi nakon ljeta krenule velike narudžbe što se nije moglo proizvesti. Sjeća se ona da je 2005., kada je krenula u ovu industriju, cijena kontejnerskog prijevoza bila koliko-toliko stabilna, do 4.000 dolara. 2015. je cijena prijevoza kontejnera od Šangaja do Rijeke bila nula dolara (!), u 9. mjesecu 2020. tisuću dolara. Danas je između 8 i 10 tisuća dolara. Ovo povećanje cijene nema nikakve naznake povratka na niže, a naručitelji prijevoza prevoze više nego ikad. 

Naporan rad i brzi rast

Hubbig ima ured u Zagrebačkom inovacijskom centru. Draganina ekipa radi naporno, ostaju preko vremena, rijetko ih se može vidjeti da izlaze iz svoje “kućice”. Ali zato drugi stanovnici ZICER-a vole boraviti u njihovom dnevnom boravku. Upijaju tu veliku poduzetničku predanost i energiju.

Dragana Lipovac - Hubbig

Dragana ima iza sebe petnaest godina iskustva u ovoj industriji. Odluku da krene u poduzetništvo je donijela tek 2017. kada se s idejom platforme javila na Startup Factory Zagreb i dobila nagradu. Nakon toga se sve dešavalo kako jedan startup može samo poželjeti. Slijedilo je drugo mjesto na Zagreb Connect natjecanju iste godine. Tek tada je osnovala tvrtku i odmah počela prikupljati prve klijente. 2019. je Hubbig dobio investiciju od milijun kuna Franka Kanayeta Yepesa, inače prvog investitora Rimac Automobila.

Hubbig danas ima troje zaposlenih i outsorcan-u firmu koja radi razvoj platforme. Za uspjeh ove tvrtke presudna je bila stalna usmjerenost na potrebe klijenata i rad s njima kada još platforma niti nije postojala. Svake godine na platformu dodaju nove funkcionalnosti, a Dragana novi upgrade najavljuje za kraj godine.

Upoznaj i ostale Nevjerojatne

Ivan Jakubi i Darijan Kosić - Today's Games

ReSetna je nova videoigra koju razvija Today’s Games

ReSetna je nova videoigra koju razvijaju Darijan Kosić te Ivan Jakubi. Planiraju prodati 500 do 700 tisuća primjeraka.

SAZNAJ VIŠE
Digicyte tim

Nevjerojatni Digicyte i njihov skener Marvin

Digicyte tim radi na razvoju skenera za digitalizaciju tkiva u medicini te na softverskim rješenjima za kvantifikaciju parametara.

SAZNAJ VIŠE
Nades Design

NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design su 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Razvijaju prirodna zelena otapala i biljne pripravke za industriju.

SAZNAJ VIŠE